Bergtatt

Bergtatt er et solid rockeband som jobber seg opp fra undergrunnen med sin alternative og riffbaserte rock. Gamle folkeinstrumenter blandet med elektriske gitarer og samples gir dem et særegent og spennende lydbilde som skiller dem fra alle andre band. Bergtatt er et erfarent liveband og har spilt mange konserter på store festivaler fra Lakselv i nord til Egersund i sør, helt siden sommeren 2009.

«Bergtatt er en opplevelse live!» – LiveCity
«Et meget interessant band!» – 5/5 i Jærbladet
«Vanskelig å ikke la seg bergta!» – 5/6 i Bergens Tidende
«Ei musikalsk oppleving av dei store!» – Porten.no
«Bergtatt spår jeg en stor fremtid!» – Atle Bredal, musikkprodusent i P1

Linn Katrin er vokalist og frontfigur i Bergtatt, ho har gått i lære hos Huldra og kan kunsten å bergta og trollbinde folk med sang. Ho møtte Huldra på fjellet da ho gikk seg bort i en vinterstorm. Huldra både fant og redda ho, og som takk har Linn Katrin lovet Huldra å komme tilbake til fjellet og leve som Huldras barn innen ho har fylt 30år. Linn Katrin kan som alle gode Huldrer kunsten å synge både sterkt og mektig, og mykt og vart. Ho har øvd opp sin kraftfulle stemme ved å synge høyere enn fossens buldrende brus og har en stemme som bærer helt til dalens ende.

John spiller nøkkeharpe og dreielire i Bergtatt og har lært sine kunster av nøkken. Han ble på en skogtur lokka til et vann av vakkert nøkkespill og forsøkt drukna av Nøkken. Etter en lang kamp ble de to til slutt enige om at John skulle være Nøkkens stedfortreder i den vanlige verden og føre tradisjonen med nøkkeharpe videre så kunsten ikke ble glemt. Merka av denne hendelsen starta John i Bergtatt i 2007 der han spiller diverse instrumenter og er låtsmed. John gikk så i lære hos Nøkken i flere år og har lært både trolldomskunster, slåtter og spilleteknikk av han. Nøkken har laga nøkkeharpa John spiller på, og det var en gave da John bestod svenneprøven. Strengene er laga av Nøkkens blodårer og bua er malt bein og nøkkens hår. Dreielira har Nøkken laga av drivved og har kasta en forbannelse over den som gjør at lira lever sitt eget liv og har sin egen vilje.

Rolf-Erik er i slekt med Myllargutten og har sin sjel i pant hos Fossegrimen, men for Rolf-Erik er det gitar som er instrumentet han begjærer. Han spiller på en gitar laget til ham av de underjordiske av en urgammel, utdødd tresort, og den er spent med strenger av hår fra landvetter. Han spiller i dag i bandet Bergtatt, det stedet der han kan fullbyrde sitt kall. Han har vært med i over 5 lange år, men albumet “Lagnadsoger” er hans første med Bergtatt, både som gitarist og låtsmed. De siste ordene han fikk fra Fossegrimen før innspillingen av plata var en kraftfull formaning. Det gjorde sterkt inntrykk på han, og de meislende og fagre tonene fra gitarstrengene som kan høres på plata, er nødt til å yte formaningen rettferdighet.

Jarle ble i et mareritt av Mara vist vei inn i skogen til noen borgruiner. Der så han et gammelt gjenferd som spilte på en bass som låt som om berget slo sprekker og dype juv revnet. Da Jarle våknet var han besatt av denne drømmen og gikk ut for å finne veien han ble vist i drømmen. Der fant han instrumentet ved ruinene, akkurat slik han hadde sett i drømmen. Når Jarle spiller på denne bassen maner han frem Bergtatt sin naturlige og rikholdige urkraft.

Anders har god kontakt med bergfolket. I mørke haller dypt inne i berget er trommene hans smidd og gjort i stand av svartalvene. Han spiller med virvlende kraft og tordnende drønn som høres ut som om Åsgårdsreia rir over himmelen. Trommestikkene er laget av Ygdrasils kvister og de gror ut igjen når de knekker. Alt dette er mektige gaver som Anders har lovet å levere tilbake til svartalvene når Bergtatt har bergtatt folket med sin musikk.